FOOD / AVOCADO ‘FRIES’

RED REIDING HOOD: Healthy recipe avocado fries frietjes gezond recept clean eating de voedselzandloper

[dutch]

Vandaag geen taart of koekjes, maar gezonde ‘frietjes’, namelijk avocado frietjes. Ik ben gek op avocado, ik eet ze gewoon ‘los’, maar maak er ook graag gguacamolevan of deze chocoladetaart en sinds kort dus ook frietjes! Ze doen me qua look een beetje denken aan tempura garnalen. Je kan ze gewoon zo eten, maar je kan ze ook in bijvoorbeeld hummus dippen. Echt een aanrader! Overigens zou ik ze wel meteen eten, want dan zijn ze nog lekker warm en crunchy. Als ze een dag in de koelkast hebben gestaan worden ze een beetje slof, niet zo lekker. Mijn variant ziet er misschien vanwege de donkere kleur iets minder appetijtelijk uit dan andere avocado frietjes die je op internet hebt gezien, maar dat komt omdat ik bruin brood heb gebruikt in plaats van panko broodkruim (een soort paneermeel). Veel gezonder, maar niet minder lekker.

Ingrediënten
– 2 rijpe avocado’s (als je ze een beetje in kan drukken zijn ze goed)
– 1/4 cup tarwemeel
– 2 eieren
– 4 sneetjes bruin/meergranen/spelt brood
– 2 eetlepels kokosolie
– 1/2 theelepel knoflookpoeder
– 1/2 theelepel uienpoeder
– 1/2 theelepel paprika
– zout en zwarte peper
– bakspray

Bereiding
1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
2. Voorzie een bakplaat van aluminiumfolie en plaats hier een rooster bovenop. Hier ga je straks de frietjes op leggen en door het rooster hoef je ze niet om te draaien. Als je geen rooster hebt, kan je ook gewoon een bakplaat voorzien van bakpapier en ze halverwege omdraaien.
3. Zet drie kommen neer op een rijtje. Voorzie de eerste kom van het tarwemeel en een beetje peper en zout.
4. Klop de eieren in de tweede kom.
5. Toast de sneetjes brood en doe ze daarna even in de hakmachine tot je broodkruimels hebt.
6. Kneed in de derde met je handen de broodkruimels en de kokosolie samen en roer er daarna de knoflookpoeder, uienpoeder, paprika en een beetje zout en peper doorheen.
7. Haal elk reepje avocodo eerst door het tarwemeel, daarna door de eieren en bedek ze daarna goed met de broodkruimels. Je moet de kruimels misschien een beetje aandrukken, maar knijp niet om aan te drukken, want dan vermorzel je de avocado (ik spreek uit ervaring, haha). Leg daarna op het rooster en spray lichtjes met bakspray.
8. Bak ongeveer 8-10 minuten totdat ze lekker crunchy (maar niet verbrand!) zijn.
9. Laat ze een beetje afkoelen en serveer ze dan met een lekkere dip, zoals hummus.

Liefs,
Rowan

Ps: Binnenkort verstuur ik weer de ‘RED REIDING HOOD catch up‘, mijn eigen nieuwsbrief. Geef je snel hier op om ‘m te ontvangen! 

[english]

No cookies or pies today, but healthy ‘fries’, avocado fries! I love avocado, I eat them ‘just like that’, but I also love making guacamole out of it or this chocolate pie and since now also fries! They remind me a bit of tempura shrimps. You can eat them just like that or you can dip them in for example hummus. I would eat them immediately though, because then they’re still warm and crunchy. When they’ve been in the fridge for a day, they become a bit mushy, not so yummy. My version might look less tasty because of the dark color then other avocado fries you might have seen on the internet, but that’s because I used brown bread in stead of panko breadcrumbs. Much healthier, but not less yummy.

Ingredients
– 2 ripe avocados (if you can press them a little they’re okay)
– 1/4 cup of wheat flour
– 2 eggs
– 4 slices of brown/multigrain/spelt bread
– 2 tablespoons of coconut oil
– 1/2 teapsoon of garlic powder
– 1/2 teaspoon of onion powder
– 1/2 teaspoon of paprika
– salt and black pepper
– baking spray

Preparation
1. Preheat the oven on 200 degrees Celsius.
2. Line a baking tray with aluminium foil and place a wire rack on top. You will soon place the fries on top and because of the wire rack there’s no need to turn them. If you don’t have a wire rack though, you can just line a baking tray with parchment paper and turn them around half way.
3. Place three bowls next to each other in a row. Put the wheat flower and a bit of salt and pepper in the first bowl.
4. Whisk the eggs in the second bowl.
5. Toast the bread slices and put them in a chopping machine afterwards until you have bread crumbs.
6. Mold the bread crumbs and coconut oil together in the third bowl and stir the garlic powder, onion powder, paprika and a bit of salt and pepper through.
7. Dredge each avocado slice first through the wheat flower, then through the eggs and next coat them with the breadcrumbs. You might have to press the breadcrumbs on a little, but don’t squeeze, because then you will destroy the avocado (I talk out of experience, haha). Lay the slices on the wire rack and spray them lightly with baking spray.
8. Bake for approximately 8-10 minutes until they’re nice and crunchy (but not burned!).
9. Let them cool down for a bit and then serve them with a nice dip, such as hummus.

Lots of love,
Rowan

Ps: I will soon be sending out the ‘RED REIDING HOOD catch up‘ again, my own newsletter. Sign up here to make sure you receive it! 

Follow on Bloglovin

2 comments