FOOD / STICKY PECAN SQUARES

RED REIDING HOOD: Food blogger healthy vegan recipe sticky pecan squares gezond recept pecannoten ahornsiroop RED REIDING HOOD: Food blogger sticky pecan squares healthy vegan recipe gezond recept raw

[english]

Since I think I’m not the only one with good resolutions, I think you might be interested in a healthy and yummy recipe as well. So may I present you: sticky pecan squares (inspired by a recipe from Love-Fed). So I call them squares, but I don’t think they qualify for squares mathematically. I’m the worst when it comes to cutting things straight. But hey, as long as they taste good it’s okay, right? And oh boy, do they taste good! I especially love the date paste, since I’m just obsessed with the taste of dates. Oh, and I call them healthy, because they’re vegan. When I try to be more healthy I don’t count calories (been there, done that), but I just try to eat as raw as possible. I think it’s more important to watch what you eat, than how many you eat. This recipe contains maple syrup (which I’ve gotta love, because of my Canadian roots), which isn’t sugar free at all, but is a 100% natural product. Good enough for me!

Ingredients (for 12 pieces) 

Topping:
– 2 cups of pecans
– 6 tablespoons of maple syrup
– 2 teaspoons of vanilla extract

Crust:
– 2 cups of ground cashews
– 2 teaspoons of cinnamon
– 4 teaspoons of vanilla extract
– 1/4 cup of maple syrup
Date paste:
– 48 deglet nour dates
– 1/4 to 1/2 cup of water (depending on how dry the dates are)
– 2 teaspoons of vanilla extract

Preparation 
1. Combine the ingredients of the topping very well together in a bowl. Make sure all nuts are well covered. Leave it to rust while you’re making the crust and date paste.
2. Mix all ingredients of the crust together using an immersion blender or a food processor.
3. Mix all ingredients of the date paste together using an immersion blender or food processor.
4. Line 9 inch square (brownie) pan with parchment paper. Press the crust evenly in the pan. Then spread the date paste evenly on top of the crust. Next layer the topping of pecans on top.
5. Set in the fridge to firm up for at least 30 minutes and cut them in squares.

[dutch]

Aangezien ik vrijwel zeker weet dat ik niet de enige ben met goede voornemens, denk ik dat jullie misschien ook wel geïnteresseerd zijn in een gezond en lekker recept. Dus mag ik jullie presenteren: sticky pecan squares (geïnspireerd door een recept van Love-Fed). Ik noem ze dus vierkantjes, maar ik denk dat ze wiskundig gezien niet kwalificeren als vierkantjes. Ik ben echt ontzettend slecht in dingen recht snijden. Maar hé, zolang ze goed smaken is het prima, toch? En man o man, smaken doen ze wel! Ik ben vooral dol op de dadelpasta, omdat ik gewoonweg geobsedeerd ben door de smaak van de dadels. O, en ik noem ze gezond, omdat ze vegan zijn. Als ik gezonder wil doen tel ik geen calorieën (been there, done that), maar probeer ik gewoon zo natuurlijk mogelijk te eten. Ik denk namelijk dat het belangrijker is om erop te letten wat je eet, dan hoeveel je eet. Dit recept bevat onder andere ahornsiroop (waar ik vanwege mijn Canadese roots natuurlijk wel dol op moet zijn), wat totaal niet suikervrij is, maar wel een 100% natuurlijk product is. Goed genoeg voor mij!

Ingrediënten (voor 12 stuks)

Topping:
– 2 cups pecannoten
– 6 eetlepels ahornsiroop
– 2 theelepels vanille extract

Bodem:
– 2 cups gemalen cashewnoten
– 2 theelepels kaneel
– 4 theelepels vanille extract
– 1/4 cup ahorn siroop

Dadelpasta:
– 48 deglet nour dadels
– 1/4 tot 1/2 cup water (afhankelijk van hoe droog de dadels zijn)
– 2 theelepels vanille extract

Bereiding
1. Combineer de ingrediënten van de topping goed met elkaar in een kom. Zorg dat alle noten goed zijn bedekt. Laat het rusten terwijl je de bodem en dadelpasta maakt.
2. Mix alle ingrediënten van de bodem samen door gebruik te maken van een staafmixer of een food processor.
3. Mix alle ingrediënten van de dadelpasta samen door gebruik te maken van een staafmixer of een food processor.
4. Bedek een 23 cm vierkante (brownie) bakvorm met bakpapier. Druk de bodem gelijkmatig in de bakvorm. Smeer daarna de dadelpasta gelijkmatig over de bodem. Leg hier vervolgens de topping van pecannoten bovenop.
5. Zet voor tenminste 30 minuten in de vriezer om op te stijven en snijd ze in vierkantjes.

Follow on Bloglovin

4 comments