FOOD / MY ABSOLUTE FAVORITE OATMEAL BREAKFAST

RED REIDING HOOD: Healthy breakfast recipe oatmeal cocoa powder zucchini greek yogurt dark choclate

[english, scroll naar beneden voor NL]

To be totally honest I’ve got to admit I’m not living the healthiest way I can. I work out only once a week (in stead of three times, which I used to) and have been eating a bit too much junk food. Oops! Oh well, at least I always start my day healthy: I eat oatmeal for breakfast every day. Why? First of all because it’s cheap and you can make tons of different delicious recipes with oatmeal. But second of all because of all it’s great health benefits. Oatmeal keeps your blood sugar level stable, keeps you concentrated, protects you against hearts and vascular diseases, reduces your cholesterol and keeps you feel full for hours after you ate it (I usually don’t eat anything before it’s time to lunch).

“Oatmeal is cheap and has lots of great health benefits!”

When I have to get up early and don’t have much time in the morning I opt for overnight oats (find my favorite recipe here). But if I do have time in the morning, like today (school only starts at 12.15 pm, YASSS!), I go for a big bowl of cooked oatmeal. Not just plain oatmeal though, oh no! I throw in lots of other stuff, whatever I fancy. But there’s one combination that I find myself preparing a lot and today I’m sharing it with you. You really have to have an empty stomach for this recipe (or just use very tiny amounts), because it’s quite filling. I won’t give you any precise measurements, because how much you take just depends on your level of hunger. There’s only one rule though: use about 40 mililters of milk/water for every dining spoon of oatmeal, because you don’t want it to be too dry or too liquid. Just one more thing: the recipe contains zucchini, which sounds yucky, but really is not! You won’t even taste it, so you will basically eat your veggies without knowing it: ‘hidden veggies’ is what I call them.

“How much you take of each ingredient just depends on your level of hunger.”

Ingredients
– Oatmeal
– Milk (cow, soy or whatever you like) or water (or a combination of both)
– Zucchini
– Chia seeds
– Flax seeds
– Cocoa powder
– Cinnamon
– Stevia extract
– Greek yogurt
– Dark chocolate
– Raisins
– Honey
– Shredded coconut

Preparation 
1. Mix all first 8 ingredients together in a pot and cook for a couple of minutes (the exact time depends on which kind of oatmeal you use, follow the instructions on the packaging) and keep stirring well while cooking.
2. Put in a bowl and top with the remaining ingredients.
3. Enjoy your yummy and healthy breakfast! ❤

PS: I bought these super cute cactus napkins at Xenos last week!

[dutch]

Om eerlijk te zijn moet ik toegeven dat ik de laatste tijd niet op mijn gezondst heb geleefd. Ik train slechts één keer per week (in plaats van drie keer, zoals voorheen) en heb een beetje teveel junk food gegeten. Oops! Ach ja, ik begin mijn dag tenminste wel altijd gezond: ik ontbijt elke dag met havermout. Waarom? Ten eerste omdat het goedkoop is en je er duizenden verschillende en heerlijke recepten mee kan maken. Maar ten tweede vanwege de vele gezondheidsvoordelen van havermout. Havermout houdt je bloedsuikerspiegel stabiel, bevordert je concentratievermogen, beschermt je tegen hart- en vaatziekten, verlaagt je cholesterol en geeft je nog uren nadat je het hebt gegeven een vol gevoel (ik eet normaal gesproken niks meer tot de lunch).

“Havermout is goedkoop en kent vele gezondheidsvoordelen!”

Als ik vroeg op moet en ‘s ochtends niet veel tijd heb ga ik voor overnight oats (mijn favoriete recept vind je hier). Maar als ik ‘s ochtends wel wat meer tijd heb, zoals vandaag (ik hoef pas om 12.15 op school te zijn, YASSS!), ga ik voor een grote schaal gekookte havermout. Niet saaie havermout, o nee! Ik gooi er van alles in, waar ik op dat moment maar zin in heb. Maar er is één combinatie die ik echt vaak maak en vandaag deel ik deze met jullie. Je moet wel een lege maag hebben voor dit recept (of gewoon kleine hoeveelheden gebruiken), want het is behoorlijk vullend. Ik zal je geen precieze afmetingen geven, want de hoeveelheid die je neemt hangt gewoon af van hoeveel honger je hebt. Er is één regel: gebruik ongeveer 40 milliliter melk/water voor elke eetlepel havermout, omdat je niet wil dat het te droog of te nat is. Nog één laatste melding: dit recept bevat courgette, wat smerig klinkt, maar wat het echt niet is! Je zult het niet eens proeven, dus je zult eigenlijk gewoon groente eten zonder het door te hebben: ‘hidden veggies’ noem ik dat.

“Hoeveel je van elk ingrediënt neemt hangt af van hoeveel honger je hebt.”

Ingrediënten
– Havermout
– Melk (koe, soja of wat je wat maar wil) of water (of een combinatie van beiden)
– Courgette
– Chiazaad
– Lijnzaad
– Cacaopoeder
– Kaneel
– Stevia extract
– Pure chocolade
– Griekse yoghurt
– Rozijnen
– Honing
– Geraspte kokos

Bereiding
1. Meng alle 8 eerste ingrediënten door elkaar in een pan en kook voor enkele minuten (de precieze tijd hangt af van het soort havermout, volg de instructies op de verpakking) en blijf tijdens het koken goed roeren.
2. Doe in een schaal en top met de resterende ingrediënten.
3. Geniet van je lekkere en gezonde ontbijt! ❤

PS: Deze superleuke cactus servetjes heb ik vorige week bij Xenos gekocht!

Follow on Bloglovin <

4 comments