PERSONAL BODY PLAN UPDATE / THE FIRST 4 WEEKS

RED REIDING HOOD: Personal Body Plan update

[english]

A couple of weeks ago (here) I already told you about my new fit journey with Personal Body Plan. I’m in my 4th week of this 6 months long journey now, so I thought it was time for an update!

“I work out three times a week and it goes really great!”

Work outs
Allover I’ve got to say I feel pretty great. I work out three times a week and the work outs are going very well. I never skipped one and I don’t even find them that hard. That’s probably because I already followed another high intensity resistent training schedule before I started Personal Body Plan. So I didn’t have to start from zero. The rest of the week I’ve got two active rest days and one regular rest day. On those active rest days you’re supposed to go for a long walk, cycle, swim or something else; as long as you move. I must admit that I haven’t always been that active on my active rest days. This has everything to do with the fact that I’m caught up in deadlines for school these last few weeks before the summer vacation starts. This will be my last busy week though, so I’m very determined to actually be active on those active rest days from next week on.

Eating
The hardest part for me is not the work out part, but the eating part. My Personal Body Plan made me realize I used to eat quite unhealthy without even knowing it. I ate lots of carbs throughout the day: I started my day with oatmeal, than took a muesli bar in between, ate sandwiches, got another muesli bar kind of snack and also had carbs for dinner (potatoes, couscous or spaghetti). Now I’m only allowed to eat two hands of carbs (I choose to measure in hands in stead of calories) after my work outs and 6 hands of carbs on refeed days. I’ve got one refeed day per week, which I usually plan on Saturday. I must admit I found it quite hard to cut down the carbs, but I’m getting used to it now. I do have to eat a lot more vegetables and proteins now though, so that means lots of smoothies. So yes, I’m eating quite healthy now, but I do still allow myself some cheat meals every now and then. It should be a lifestyle change and no diet, so I actually think those cheat meals are important to be able to keep up with this.

How I feel
Eating healthy (most of the time) and working out on a regular base makes me feel pretty great. I feel like I’ve got more energy and I just feel fitter. Something that also adds to this positive state of mind is the fact that I lost one kilo and 3 centimeters around my hips, which definitely is my ‘trouble area’. I’m not just following this program to lose weight, but it definitely is a big part of it. My goal is to feel confident in a bikini when I go to Curaçao in September and I’m pretty sure I will if I keep doing what I’m doing now!

“I used to eat a lot carbs, but I’m getting used to eating less carbs now.”

Feel like joining me? You can sign up for #team4juli here until Wednesday June 29th 11.59 pm!

xoxo,
Rowan

[dutch]

Een paar weken geleden (hier) vertelde ik jullie al over mijn weg naar een nieuwe fitte levensstijl met Personal Body Plan. Ik zit nu in mijn vierde week van dit zes maanden durende traject, dus ik vond het tijd voor een update!

“Ik train drie dagen in de week en het gaat hartstikke goed!”

Work outs
Al met al moet ik zeggen dat ik me best goed voel. Ik train drie keer in week en de work outs gaan echt goed. Ik heb er nog nooit één overgeslagen en ik vind ze niet eens zo moeilijk. Dat komt waarschijnlijk omdat ik al een andere hoge intensiteit trainingsschema volgde voor ik begon met Personal Body Plan. Ik begon dus niet helemaal vanaf nul. De rest van de week heb ik twee actieve rustdagen en één normale rustdag. Op die actieve rustdagen hoor je een lange wandeling te maken, te gaan fietsen, zwemmen of iets anders; zolang je maar beweegt. Ik moet toegeven dat ik niet altijd actief ben geweest op die actieve rustdagen. Dit heeft alles te maken met het feit dat ik het heel druk heb met deadlines voor school deze laatste weken voor de zomervakantie begint. Dit zal mijn laatste drukke week moeten zijn, dus ik ben vastbesloten om vanaf volgende week écht actief te zijn op die actieve rustdagen.

Voeding
Het moeilijkste gedeelte voor mij is niet het trainen, maar het letten op wat ik eet. Mijn Personal Body Plan heeft me doen realiseren dat ik behoorlijk ongezond eet zonder het door te hebben. Ik at superveel koolhydraten gedurende de dag: ik begon met havermout, vervolgens nam ik een mueslireep als tussendoortje, at ik twee boterhammen, nam ik nog een mueslireep-achtige snack en ik at ook nog koolhydraten tijdens het avondeten (aardappelen, couscous of spaghetti). Nu mag ik alleen nog maar twee handjes koolhydraten (ik heb gekozen om met handjes te meten in plaats van in calorieën) na mijn work outs en 6 handjes koolhydraten op refeed dagen. Ik heb één zo’n refeed dag per week, welke ik normaal gesproken op zaterdag plan. Ik moest toegeven dat ik het best lastig vond om minder koolhydraten te eten, maar ik begin er aan te wennen. En ik heb gelukkig een coach die me goed aanmoedigt. Ik moet nu wel veel meer groente en eiwit eten, dus drink ik veel smoothies. Dus ja, ik eet nu best gezond, maar ik sta mezelf nog wel toe om zo nu en dan een cheat meal te nemen. Het moet immers een verandering van je levensstijl zijn en geen dieet, dus ik denk dat die cheat meals zelfs belangrijk zijn om dit vol te kunnen houden.

Hoe ik me voel
Ik voel me best goed door al dat gezonde eten (het grootste gedeelte van de tijd) en regelmatig trainen. Ik heb het gevoel dat ik meer energie heb en ik voel me gewoon fitter. Iets anders dat bijdraagt aan mijn goede gemoedstoestand is het feit dat ik al een kilo kwijt been en er 3 centimeter van mijn heupen af is, wat absoluut mijn ‘probleemzone is’. Ik volg dit programma echt niet alleen maar om gewicht te verliezen, maar het is er wel een groot onderdeel van. Mijn doel is om me zeker te voelen in bikini als ik in september naar Curaçao ga en als ik zo doorga weet ik zeker dat dat gaat lukken!

“Ik at veel koolhydraten, maar ik begin eraan te wennen om minder koolhydraten te eten.”

Meedoen? Je kan je hier opgeven voor #team4juli! De inschrijvingen sluiten woensdag 29 juni om 23.59 uur

xoxo,
Rowan


Follow on Bloglovin