HOW TO WORK OUT DURING EVERY PHASE OF YOUR MENSTRUAL CYCLE

Processed with VSCO with hb1 preset[english]

Did you watch the Rio Summer Olympics a few weeks ago? I did, and one of the most memorabel moments for me didn’t have anything to do with a medal. No, it’s about a Chinese female athlete who admitted her period hampered her performance: swimmer Fu Yuanhui. I sometimes have stomach pains during my period which makes working out a bit harder, but I somehow never realized even top female athletes have periods and therefore can be affected by them. Just like I never realized adjusting your work out routine to ‘the time of the month’ actually makes a lot of sense, until I came across the Libresse Red.fit program by watching the video above.

“I never thought about adjusting my work out routine to my menstrual cycle before.”

Libresse thinks that being on your period should never mean that you can’t exercise, but they also realized there’s little to no information available about this topic. That’s why Libresse created the Red.fit program. In collaboration with several experts they divided the menstrual cycle in four phases: BLEED, PEAK, BURN and FIGHT. For every phase they created the best work out scheme and give advice when it comes to nutrition and motivation. For example easy stretches can help against cramps and back pains during the bleed phase. And did you know that you’re the strongest during the second phase of your menstrual cycle, the peak phase? A total body work out is recommended for this phase. It’s all very interesting to read! You should really take a look by clicking the link after the video!

“Did you know that you’re the strongest during the peak phase?”

So what about you? Did you ever think about adjusting your work out routine to your menstrual cycle?

xoxo,
Rowan

[dutch]

Heb jij een paar weken geleden de Olympische Spelen in Rio gevolgd? Ik wel, en één van de meest memorabele momenten voor mij had niks te maken met een medaille. Nee, het had allemaal te maken met een Chinese vrouwelijke athlete die toegaf dat haar menstruatie haar prestatie heeft beïnvloedt: zwemster Fu Yuanhui. Ik heb ook weleens krampen tijdens mijn menstruatie wat het sporten wel wat zwaarder kan maken, maar op de één of andere manier had ik me nooit gerealiseerd dat zelfs de beste athletes ongesteld worden en daar ook door beïnvloed kunnen worden. Net zoals dat ik me nooit had gerealiseerd dat je trainingsschema aanpassen op ‘de tijd van de maand’ eigenlijk ook best logisch is, totdat ik het Libresse Red.fit programma tegenkwam door de video hierboven te kijken.

“Ik had er nooit eerder over nagedacht om mijn trainingsschema aan te passen aan mijn menstruatiecyclus.”

Libresse vindt dat ongesteld zijn nooit mag beteken dat je niet kan sporten en bewegen, maar ze realiseerden zich tegelijk dat er weinig informatie te vinden is over dit onderwerp. Daarom heeft Libresse het Red.fit programma gecreëerd. In samenwerking met diverse experts hebben ze menstruatiecycles verdeeld in vier fases: BLEED, PEAK, BURN en FIGHT. Voor elke fase hebben ze het beste trainingsschema ontwikkeld en ook geven ze advies wat betreft voeding en motivatie. Rustige stretches kunnen bijvoorbeeld helpen tegen kramp en rugpijn tijdens de bleed fase. En wist je al dat je op je sterkst bent tijdens de tweede fase van je menstruatiecyclus, de peak fase? Een total body work out wordt aangeraden tijdens deze fase. Het is allemaal heel interessant om te lezen! Je zou echt eens een kijkje moeten nemen door op de link te klikken na die video!

“Wist je dat je tijdens de peak fase op je sterkst bent?”

En jij? Heb jij er ooit over nagedacht om je trainingsschema aan te passen aan je menstruatiecyclus?

xoxo,
Rowan


Follow on Bloglovin

2 comments